From July 16 to 24, 2023, the Chess Federation of Serbia is organizing an INTERNATIONAL SUMMER CHESS FESTIVAL called "SERBIA OPEN 2023"
This year, 11 tournaments in different categories will be played at the festival, with a prize pool of over €35,000! We believe that every interested chess player will find a suitable tournament and enjoy our Festival!

Od 16. do 24. jula 2023. godine, Šahovski savez Srbije organizuje Međunarodni letnji šahovski festival pod nazivom "Srbija open 2023".
Ove godine, u okviru festivala biće odigrano 11 različitih turnira za ukupnim nagradnim fondom preko 35.000 Evra. Verujemo da će svaki zainteresovani šahista naći odgovarajući turnir i da će uživati na našem Festivalu!

Contact Us

+381 65 40 83 803

Email Us

serbiaopen2023@serbiachess.org

Pošaljite Email

serbiaopen2023@serbiachess.org

Pozovite nas

+381 65 40 83 803

Proglašenjem pobednika u sekcijama "Masters" i "Izazivači", završen je 3. međunarodni šahovski festival "Srbija open 2023". U proteklih 9 dana, tokom ovog šahovskog praznika, održano je 11 raznih turnira u standardnom, ubrzanom i brzopoteznom šahu, a učesnici, ukupno njih 1114, borilo se za nagradni fond u iznosu od preko 35.000 Evra. Vredi napomenuti da su učestvovali predstanici 47 nacionalnih federacija sa svih kontinenata.

Titulu pobednika glavne, "Masters" sekcije, osvojio je Indijac Raunak Sadvani, inače treći favorit po rejtingu, sa 7,5 poena. On se u vođstvu izdvojio tri kola pre kraja i sačuvao stečenu prednost. Nјemu je pripao ček na 5.000 Evra. Podsećamo da je Sadvani drugi Indijac, posle Nihala Sarina, koji je osvojio ovaj prestižni pehar.  

Drugo mesto zauzeli su Kristobal Henrikez iz Čilea i Aristanbak Urazajev iz Kazahstana. Posebno je zanimlјiv podatak da je 10 prvoplasiranih u ovoj sekciji došlo iz 10 različitih federacija.

Na žalost, među njima nema predstavika Srbije, a najbolјe plasirani domaći igrač je internacionalni majstor Miodrag Perunović, inače i selektor reprezentacije Srbije, koji je turnir završio na 14. mestu sa 6,5 poena.

Osvojene su tri norme za muškog i jedna za ženskog internacionalnog majstora. U ženskoj konkurenciji pobedila je Kineskinja Ksuej Li, koja se na šahovsku scenu vratila posle tri godine. Glavni sudija turnira bio je Petar Katanić Vujić, međunarodni sudija.

Mnogo više uspeha, domaći predstanici imali su u sekciji "Izazivači" u kojoj je ubedlјivo pobedio velemajstor Danilo Milanović sa 6,5 poena, ispred Antona Jacenka i Jovana Radlovačkog.

Na završnoj svečanosti, pehare i medalјe najbolјima uručili su direktor turnira Vladimir Šakotić, naša proslavlјena šahistkinja Alisa Marić i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić.

Sumirajući rezultate ovogodišnjeg Festivala i zatvarajući turnir, Lazić je najavio i nova dešavanja: "Analiziraćemo učinjeno, dodati nešto novo i učiniti sve da ovaj Festival nastavi da raste. Mogu da kažem da je, šahovskim rečnikom rečeno, posle izuzetno teškog otvaranja pre tri godine, Šahovski savez Srbije polako ušao u dobijenu završnicu, a na nama je da tu prednost uz pomoć FIDE i Minstarstva sporta i realizujemo".

0
Shares