From July 16 to 24, 2023, the Chess Federation of Serbia is organizing an INTERNATIONAL SUMMER CHESS FESTIVAL called "SERBIA OPEN 2023"
This year, 11 tournaments in different categories will be played at the festival, with a prize pool of over €35,000! We believe that every interested chess player will find a suitable tournament and enjoy our Festival!

Od 16. do 24. jula 2023. godine, Šahovski savez Srbije organizuje Međunarodni letnji šahovski festival pod nazivom "Srbija open 2023".
Ove godine, u okviru festivala biće odigrano 11 različitih turnira za ukupnim nagradnim fondom preko 35.000 Evra. Verujemo da će svaki zainteresovani šahista naći odgovarajući turnir i da će uživati na našem Festivalu!

Contact Us

+381 65 40 83 803

Email Us

serbiaopen2023@serbiachess.org

Pošaljite Email

serbiaopen2023@serbiachess.org

Pozovite nas

+381 65 40 83 803

Poslednje dve večeri pre završetka 3. međunarodnog šahovskog festivala "Srbija open 2023" bile su rezervisane za turnir u ubrzanom šahu i finalni turnir "gran-pri" serije blic turnira. Bilo je očigledno da su ovi turniri pobudili velike simpatije i interes šahista i lјubitelјa šaha, pa ne čudi što je recimo finale "blica" u pojedinim trenucima imalo posmatrača kao manja košarkaška utakmica.

Na turniru u ubzanom šahu, učestvovalo je 70 takmičara, iz 11 nacionalnih federacija, a nagradni fond od 2.000 Evra privukao je 11 velemajstora i 9 internacionalnih majstora. Borbe su bile jako uzbudlјive, a pobednik je pproglašen nešto pre 4 časa ujutru!

Čak četiri igrača podelilo je prvo mesto sa 7 poena, a prema dodatnim kriterijumima, za pobednika je proglašen Miloš Perunović, ispred Italijana Frančeska Sonisa i Suata Atalika.

Tabela i rezultati >>> https://chess-results.com/tnr795002.aspx?lan=14&art=1&rd=9&fed=SRB&turdet=YES&flag=30

Finalni turnir u "blicu", čini se, bio je najveća atrakcija festivala. Učestvovala su 32 igrača, prema plasmanu sa pet kvalifikacionih turnira, "vajld kartu" od organizatora dobile su i tri dame, a igrani su mečevi prema Kup sistemu kojeg je svojevremeno osmislio istaknuti šahovski radnih Saša Crnobrnja - sa turnira se ispadalo posle dva izgublјena meča.

Posle 5 odigranih krugova, pobednik je bio igrač koji je pobedio sve mečeve - internacionalni majstor Bojan Maksimović. On je u finalu savladao Hoze Gabrijela Kardosu iz Kolumbije. Podelјeno je 10 nagrada, a iako to nije previđeno propozicijama, organizator je posebno, kao najuspešniju šahistkinju, nagradio Adelu Velikić koja je u mečevima pobedila Branka Damlјanovića i Ivana Ivaniševića, a potom u "armagedon" partiji nesretno poražena od Miodraga Savića.

BLIC galerija

RAPID galerija

0
Shares